OSTATNÍ


DOBROMILA

Miluju ty staré recepty od naší Dobromily Rettigové, tak se s vámi podělím o tu krásu:

Polívka žlutá s rosolem pro 8 neb 12 osob
Vezmi pro 8 osob dvanáct čerstvých vajec, vraz je do hrnku, vlí k tomu žejdlík vlažné hovězí polívky, rozkloktej (rozkverluj) to hodně a dej k tomu trochu květu. Hrnek pak obvaž dobře papírem a pověs ho do vařící vody, jen aby tam žádná voda nemohla, a nech to hodinu vařit; pak jako malé knedlíčky kousky vybírej, dávej do polívkové mísy a nech vychladnout. Když chceš na stůl dávati, tak dej do hrnka 6 žloutků, drobet květu, kus nového neb račího másla, rozdělej to vlažnou polívkou, vlej pak do toho vařící dobrou hovězí polívku, rozkloktej to, vlej na tu sedlinu a tak dones na tabuli.


Špaňhelské ptáčky
Vezmi libru vepřového masa, drobně usekej, dej ho na mísu, vraz do něj dvě vejce a půl koflička sladké smetany, strouhané žemličky dej tolik k tomu, co jest zapotřebí, aby se to dobře pohromadě drželo; dej k tomu citronové kůry, nové koření, hřebíček a dobře to osol. Nech zelnou hlávku napolovic uvařit, rozeber lístky a zaobal do těch lístků, co se do každého vejde, té sekaniny, obvaž pěkně nitkou, aby se to nerozdělalo, nech to v rozpáleném másle vysmažit, pak nitky odvaž, narovnej to do nějakého kastrolku, polej sladkou smetanou, nech v troubě vypect a pak dej to buď tak s kastrolkem, nebo na míse na stůl.

Ale trvat to teda muselo ...

zpět