JABLEČNÝ OCET


Je tradiční prostředek lidového léčitelství, je účinný na všechny neduhy, vydatně pomáhá při hubnutí, protože tělo zásobuje nezbytnými minerály. Je bohatý na draslík, sodík, fosfor, vápník a stopové prvky. Zastavuje průjmy, zlepšuje okysličování krve, je to střevní dezinfekce na různé parazity a zvyšuje srážlivost krve.
Jablečný ocet urychluje metabolismus, pročišťuje organismus, pomáhá zpracovávat tuky, vhodný je na koupele rukou a pleti i pro oplachování vlasů po umytí, kterým dodá lesk. Vypadávání vlasů může být mimo jiné projevem špatného metabolismu, pokud je to tento případ, osvědčilo se na něj užívání několika lžiček jablečného octa denně po dobu několika týdnů.


Jablečný ocet si můžete buď jednoduše zakoupit v obchodě s potravinami (nebo zakoupit v lékárně ve formě tabletek), nebo si jej můžete vyrobit sami:

Jablečný ocet I.
Slupky z jablek dáme do láhve od okurků a zalijeme oslazenou vodou. Na litr vody dáme 150 g cukru. Sklenici převážeme plátýnkem, aby do sklenice proudil vzduch a neprášilo se dovnitř a dáme ji na teplé místo. Až se přestanou tvořit bublinky, slupky i kal klesnou ke dnu, slijeme ocet do čisté sklenice, kterou opět zavážeme plátýnkem a ocet necháme zesklovatět.
Na povrchu se časem vytvoří želé-blána, kterou vytáhneme. Ocet takto zraje i několik měsíců a jeho výroba je zdlouhavá. Jablečný ocet lze dělat také z moštu nebo ze zkvašeného jablečného vína.

Jablečný ocet II.
Kilo jablek umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém struhadle), vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát za den odklopte a promíchejte (dřevěnou vařečkou). Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici. Takto připravený ocet vydrží v lednici i rok.

Jablečný ocet III.
Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 5litrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit. Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme -kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka.

Upozornění: Jablečný ocet by neměli používat lidé s vředovými chorobami.

Zpět