PAMPELIŠKA - SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ


Pampeliška je vytrvalý plevel a zároveň známá léčivá bylina. Říká se o ní, že děti potěší a starým pomáhá léčit neduhy.

Sběr:
Kořen se sbírá od června do srpna, vybělené listy ke konzumaci se sbírají na jaře, nevybělené do čajů kdykoliv, květy na med či víno v době květu. Kořeny se suší nejprve přirozeným, pak umělým teplem do 50 st.C. Odvar z kořenů připravíme povařením 2-3 lžiček kořenů v šálku vody asi 15 minut.

Léčivé účinky:
Kořen pampelišky se používá do směsí čajů žlučníkových, čajů povzbuzujících chuť k jídlu a do čajů pro diabetiky, při chorobách jater, pro snížení cholesterolu v krvi, při chudokrevnosti.

Magické účinky:
Čaj z listů pampelišek zvyšuje duševní schopnosti. Zlatá barva květů a vysoký obsah vitamínů a minerálů z ní udělaly rostlinu zářivé síly a vitality se vztahem k solárním energiím, tak se přidává do různých směsí ke zvýšení jejich síly, a hnědé nažky s bílým chmýřím zase spojují pampelišku s lunárními silami. Semena sebraná za úplňku přidaná do kadidel či talismanů stabilizují psychickou rovnováhu.




Zpět