PRVNÍ KROKY

Všeobecné zásady
• Pořiďte si alespoň malý herbář.
• Pokud sami sbíráte či pěstujete, zjistěte si období nejlepší pro sběr té které byliny.
• Mějte znalost jedovatých bylin!!!
• Bylinky můžete používat ze dvou důvodů: magických a léčivých. A to hned několika způsoby: vnitřní užití (vypít, sníst), vnější užití (koupel, mast, vykuřování), a další (např. jako talismanové pytlíčky pro nošení s sebou…)
• Neexperimentujte s bylinami, chcete-li je používat vnitřně, prostudujte jejich působení a vězte, že i léčivé bylinky mohou být zdraví škodlivé, např. v případě špatné úpravy či nesprávného dávkování. Když jste nemocní, neprodleně navštivte lékaře, bylinky používejte jako podpůrnou léčbu!!!!

Zásady čarodějnické
• Čarodějky berou z přírody jen tolik, kolik potřebují a s poděkováním ponechají na místě sběru nějaký znak vděčnosti a respektu.
• Nesbírejte najednou mnoho druhů bylin.
• Před tím, než rostlinku budete sbírat, řekněte jí o svém záměru, pak jemně uřízněte či odstřihněte jen tolik, kolik potřebujete, nikdy ne z velmi mladých rostlinek a nikdy ne víc než dvacet pět procent vzrůstu.
• U kořínků sbíraných bylin zanechte dárek, trochu vína nebo mléka, pramen vlasů, minci, nebo poděkování psané na ručním papíře, prostě dárek, jistě vás něco napadne.
• Na sběr si nezapomeňte vzít košík, nástroj na řezání bylin (Bolline) a lahvičku s mlékem, vínem nebo moštem, které uléváte k rostlinám na znak díků. (Popřípadě jiný dárek).

Prvními kroky v bylinkaření je shromáždit nářadí jež budete potřebovat
• Nádoby pro nejedovaté a další pro jedovaté byliny – přísně oddělovat. Nejlepší jsou nádoby ze skla, kameniny, smaltované či keramické podle účelu – na skladování jsou perfektní šroubovací „zavařovačky“ pořádně vymyté a vysušené, na vaření taky sklo nebo smalt, na drcení kamenina nebo keramika.
• Štítky. Toto je zásadní záležitost. Sušené byliny nerozeznáte od sebe pokud nemají nějakou typickou vůni – máta peprná například. Z důvodu lehké záměny sušených bylin se přimlouvám za to, abyste zapomněli na práci se sušenými jedovatými bylinami. Čerstvé kvetoucí poznáte dobře .. náprstník, oměj, blín. A i tak radím k veliké opatrnosti!!!!
• Klidně dál používejte takové ty hrnečky se sítky, i když nejsou stylové slouží velmi dobře při vaření jednotlivých osobních dávek čajů a tonik.
• Nevím, jak spisovně pojmenovat „prkýnko“ na krájení bylinek.
• Pracovní sešitek na výpravy za bylinkami a na práci s nimi, kam si zaznamenáte co a jak.
• Na odměření velmi malých dávek kapátko (mám převařené kapátko z nosních kapek).
• Bílé plátěné čtverce (někdy lze použít rozstřihaný a poskládaný obvaz).


Zpět